[spacer height=”10px”]
Civilsamfundets rolle – frivillige i aktion

Stemningsrapport fra Alumni arrangementet i Nivå

[spacer height=”10px”]
Tekst: Janni Frandsen, Fotos af: Klaus Faartoft, Göran Anttila, Jørgen Meibom, Bjarne Juul & Janni Frandsen
[spacer height=”5px”]
Den 20. maj mødtes 32 personer med tilknytning til AFS Alumni ved Nivaagaard teglværks Ringovn i Nivaa på Nordsjælland. Dagen var bygget op af flere elementer, først med et besøg i Ringovnen, dernæst frokost på Nivaagaard malerisamling og sluttelig med en rundvisning i Nivaagaard Park, hvor rhododendronbuskene så fint var ved at blomstre.
Der var så at sige, ”lagt i ovnen” til en spændende dag…

Nivaagaard Teglværks Ringovn Vi blev budt velkommen af Jørgen Berthelsen (Bestyrelsesformand og AFS´er), som startede med at fortælle lidt historie om selve ovnen og området. Han fortalte, hvorledes de lokale og naturen blev berørt af arbejdet på teglværket, fx. er søerne i området alle teglværksgrave.

Det første fredede industrimonument i Danmark
Ringovnen blev opfundet af tyskeren Friedrich Hoffmann, og var på det tidspunkt en banebrydende opfindelse. Ovnen i Nivaa var i drift fra 1870 til 1967. Efter 1967 hvor den blev slukket henfaldt den stille og roligt, og først i starten af 1980´erne var der en gruppe frivillige, som satte sig for at den skulle bevares for eftertiden. Ovnen blev fredet i 1984, og var det første fredede industrimonument i Danmark. Ringovnen i Nivaa er den eneste bevarede i Danmark, og der findes kun et par stykker mere i resten af Europa. Nivaagaard teglværks ringovn er i dag en selvejende institution, og de fik ejerskabet overdraget af Fonden Den Hageske Stiftelse, som vi skal vende tilbage til senere.

20.000 sten om dagen
Selve ovnen er bygget af mursten lavet af bornholmsk chamotte-ler, fordi denne typer ler netop kan modstå den varme og temperatur, som de ”almindelige” mursten skulle brændes ved. Det nytter jo ikke at have en ovn, som selv smelter ved for høj en varmepåvirkning.
Sæson for brænding af sten var 1. maj til 29. september, og da produktionen var på sit højeste, blev der brændt 20.000 sten om dagen. Stenene fra Nivagaard teglværk var de klassiske gule sten, og Nivaagaard teglværk har bl.a. leveret sten til Grundtvigskirken i Bispebjerg, København.

Skjult på ”brænderloftet”
Udover at være i produktion under verdenskrigene, spillede Nivaagaards teglværk også en særlig rolle under 2. verdenskrig. Som et led i jødeflugten i oktober 1943 var Nivaagaard et stop på vejen til Sverige for ca. et par hundrede jøder, hvoraf flere af dem, har været tilbage i Nivaa, og fortælle om deres oplevelser. De blev skjult på ”brænderloftet”, og lokalbefolkningen sørgede for mad og andre fornødenheder før den risikable tur til fiskerbåden, og turen over Øresund blev igangsat.

Med fortællingen om et civilsamfund med frivillige bærende kræfter, som var med til sikre andre menneskeliv, var formiddagen blevet til middag, og det var tid til en lille gåtur hen til vores frokostarrangement.

[vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”5583,5600,5591,5589,5725,5594,5593,5592,5724,5587,5595,5587″ img_size=”3072×2048″ onclick=”link_no” speed=”3000″ autoplay=”yes” partial_view=”yes” wrap=”yes” title=”Nivaagaard Teglværks Ringovn”][/vc_column][/vc_row]

Frokost og rundvisning i Nivaagaard Park Frokosten blev indtaget i godt selskab på caféen i Nivaagaards Malerisamling, hvor der blev serveret en ”venskabs-platte” i tapas format.

[vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”5630,5631,5632,5633″ img_size=”3072×2048″ onclick=”link_no” speed=”3000″ autoplay=”yes” wrap=”yes” title=”Nivaagaard, frokosten”][/vc_column][/vc_row]

Rhododendronparken
Sluttelig blev det tid til en rundvisning i Nivaagaard Park, og den blev indledt med en fortælling om slægten Hage særligt Alfred Hage og sønnen Johannes Hage som har sat deres aftryk på forholdene på Nivaagaard og i Nivå i dag. Fortæller og rundviser var Jørgen Hage, direktør for Fonden Den Hageske Stiftelse. Alfred Hage købte i 1859 Nivaagaard og de omliggende områder bl.a. Teglværket, og ved hans død blev gården overtaget af sønnen Johannes. Johannes havde bl.a. en stor kunst og malerisamling, som det er muligt at besøge i dag på Nivaagaards Malerisamling. Johannes Hage havde ingen livsarvinger, hvorfor han oprettede en fond, som han gjorde til universalarving, som efterfølgende har gjort at offenligheden kan nyde både kunst og park.

På turen rundt i parken blev der udforsket hemmelige veje igennem de blomstende rhododendronbuske, og nydt en skøn udsigt fra toppen af parkhøjene, før arrangementet endte. En god og lærerig dag i godt selskab! Der vil blive lagt flere fotos ind på vores facebookgruppe, hvor du også er velkommen til at lægge de foto op, som du eventuelt har taget.

Mere om Ringovnen target=”_blank”
Mere om Nivaagaards Malerisamling
Mere om Nivaagaards Park
 

[vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”5645,5646,5650,5649,5648,5647,5644,5643,5651″ img_size=”3072×2048″ onclick=”link_no” speed=”3000″ autoplay=”yes” wrap=”yes” title=”Nivaagaards Rhododendron Park”][/vc_column][/vc_row]

Lørdag 20. maj 2017 kl. 10–15 Nivaagaard Teglværks
[spacer height=”-10px”]
Ringovn, frokost, samt rundvisning i Nivaagaard Rhododendron Park
[spacer height=”10px”]

Jørgen Berthelsen
AFS’er 1962/63 i Connecticut, USA
Pensioneret overlæge fra Føde- og kvindeafdelingen, Hillerød Sygehus
Formand for bestyrelsen i Nivaagaard Teglværks Ringovn.
Hoffmanns cirkulære ringovn revolutionerede teglværksindustrien, da den kom frem i 1860-erne. Nivaagaards Ringovn fra 1870 er den eneste tilbageværende cirkulære ringovn i Danmark. Den blev reddet fra undergang i 1985 af en gruppe frivillige, der stadig sørger for den og bemander teglværksmuseet omkring den. Ringovnen blev slukket i 1967, men inden da nåede den at blive redningen for Jøder, der i oktober 1943 flygtede mod Sverige. Ved besøget kommer vi ind gennem ovnens mere end 100 m lange brændkammer og op på brænderloftet og tørreloftets maleriske trækonstruktioner. Vi hører/ser også om teglværksdriften, dengang den stadig var et håndværk.
Fra Ringovnen kører eller går vi over til Nivaagaards Malerisamling, hvor vi indtager en let frokost i cafeen.

Rundvisning i Nivaagaards Park
Efter frokosten vil direktør for Fonden Den Hageske Stiftelse, Jørgen Hage, vise os rundt i Nivaagaards smukke rhododendron park, der blev anlagt i begyndelsen af 1900-tallet. Netop i slutningen af maj står de over 4000 rhododendron i fuldt flor. Undervejs vil Jørgen Hage ligeledes berette lidt om både Nivaagaards og parkens historie.

Tilmeldingsfrist udløbet.


Læs mere om Nivaagaards Park